Yeni Windows’un yeni arayüzü Windows 8 daha piyasaya sürülmeden duyurulduğunda inanmakta zorlanmıştım. Dokunmatik ekranlar için tasarlanmış bir arayüzün PC kullanıcılarına dayatılacağı inanılır şey değildi. Sanki asıl olan dokunmatik ekranlı cihazlar, PC’ler istisna imiş gibi…
Windows 8 ile tanışınca durumun gerçekten bu olduğunu gördüm. Şahsen bu saçmalığın gerçek olduğuna hala pek inanasım gelmiyor.
Cep telefonu ile masaüstü bilgisayar aynı kefede…
Microsoft, Apple’ın dokunmatik cihazlardaki başarısını yakalamak sevdasına düşmüş olmalı… Dokunmatik ekranlara yönelik tasarım, Windows’ta “Appstore” benzeri bir uygulama ve oyun merkezi altyapısı kurulması, Apple’ın örnek alındığını gösteriyor.
iPad ve iPhone için ayrı bir işletim sistemi (iOS), Mac’ler için ayrı bir işletim sistemi (OS X) kullanıyor Apple… Microsoft, farklı ihtiyaçları olan bu iki ayrı dünyayı bir tutmak ve aynı arayüz kümesinde kesiştirmek istemiş. Bu çılgın fikir kimin ürünü bilmiyorum ama, bunun Windows 8’i Vista benzeri bir akıbete uğratmasından sanırım kimse pek çekinmemiş.
Gelinen noktada, artık kocaman ekranlı bilgisayarlarımızı, küçük ekranlı dokunmatik cihazların kısıtlamalarına katlanarak kullanmak zorundayız. Windows PC alemine hayırlı olsun.
Bilindiği üzere, Windows 8’de emektar Başlat menüsü ortadan kaldırılmış ve bu düğmenin gördüğü işlev, topyekün bir masaüstü gibi çalışan Metro arayüzünün sırtına yüklenmiş. Böyle olunca, başlat menüsü öğeleri de kocaman kutucuklara dönüşmüş. Kocaman bir ekranda, hassas bir fare ile tıkladığınız, aslında tombul parmaklar tarafından da rahatça dokunulabilsin diye büyük tutulmuş kocaman kutucuklar… Bir program kurduğunuzda başlat menüsüne yerleştirilen tüm simgeler kocaman kutular halinde karşınızda… “Beni Oku” dosyasının da her zaman karşınıza çıkan kocaman bir kutusu var, falanca uygulamayı kaldır’ın da… Çok acayip.
Bu saçmalık ne yazık ki iptal edilemiyor. Ne istediğimizin önemi yok. Böyle uygun görülmüş. Tek tip kullanım. Metro belasından kurtulmak kolay kolay mümkün değil. Başlat menüsünün de köküne kibrit suyu dökülmüş durumda. Ayarları kurcalayarak falan geri getiremiyorsunuz. Üçüncü parti yazılımlar kullanmazsanız başlat menüsünü unutabilirsiniz. Tamamen sistemden çıkartılmış, yok edilmiş.
Başlat tuşu nasıl geri getirilir?
Başlat menüsünü geriye getiren uygulamalar arasında, açık kaynaklı olmasıyla Classic Shell dikkat çekiyor. Bu program, ihtiyaçlara göre ayarlanabilsin diye kullanıcıya birçok seçenek sunuyor. İsterseniz XP, isterseniz Vista veya 7’deki başlat menüsünü kullanabiliyorsunuz. Ne var ki Windows 7’deki başlat menüsü aslından az da olsa farklı gibi. Arama bölümünün Windows 7’deki kadar iyi çalışmadığını söyleyebilirim. Bunun yerine Windows tuşu + F ile arama yapmak mümkün.
Windows 7’deki başlat menüsü deneyimine daha yakın bir deneyim isteyenlerin Start8‘i deneyebilecekleri ifade ediliyor. Okuduklarıma göre Start8’in eksileri de şunlarmış: Pek fazla konfigüre edilememe, kapalı kaynak ve 5 USD fiyat etiketi…
Metro arayüzünden nasıl kurtulunur?
Classic Shell, Metro arayüzünü de gizleyebiliyor Windows başlangıcında… Start8 de bunu yapabildiğini iddia ediyor, ben denemiş değilim. Ne var ki zaman zaman Metro ile muhatap olmak zorunda kalabiliyorsunuz. Metro tamamen hayatınızdan çıkmıyor ama en azından daha az gözünüz görüyor. Göz görmeyince gönül daha kolay katlanır belki.
Windows 8’li günler yeniden başladı benim için…
Masaüstü bilgisayarıma 1 ay kadar önce Windows 8 yüklemiş ve fazla sabredemeden kaldırmıştım. Bütün bu sinir bozucu vaziyete rağmen, lisanslı kullanım hassasiyetim ağır basınca Windows 8’e bir şans daha vereyim dedim geçen gün. O gün bugün, Windows 7’de sorunsuzca hallettiğim işlemleri halletmek için zaman harcıyorum.
Bu işlemlerden birisi de, PC’yi bir kablosuz erişim noktasına (kişisel erişim noktası, hotspot) dönüştürme işlemi… Bu büyük bir kolaylık. Bu yolla, iki veya daha fazla bilgisayar arasında, cross kablo, router ve benzeri ilave bir donanıma ihtiyaç duymadan kablosuz ağ kurabiliyor, bilgisayarlar arasında dosya paylaşabiliyor, multiplayer oyun oynayabiliyorsunuz.
Kolaylıklarının yanı sıra, bu benim için bir ihtiyaç da aynı zamanda… TTNET ADSL’sinden birkaç defa yaka silkip sonunda geri dönmemek üzere yemin verip tövbe edince VINN’a mahkum kaldık. VINN’ı birçok cihazda aynı anda kullanmamız gerekiyor. Windows 7’de bunu sadece Windows’un ayarlarını kullanarak yapmak mümkündü. Bunun nasıl yapıldığını şurada anlatmıştım.
Windows 8’e geçtiğimde karşılaştığım kötü sürprizlerden biri şuydu: Microsoft, Windows 7’de bulunan geçici kablosuz ağ kurma kabiliyetini Windows 8 grafik arayüzünden çıkarmış… Geçici ağı kaydetme seçeneği ise tamamen yok olmuş. Komut satırı kullanarak bir şekilde geçici bir ağ kurabilseniz de bilgisayarı yeniden başlatırsanız tüm komutları yeni baştan girmek zorundasınız. İnanılır gibi değil. Yeni sürümle ileriye değil, geriye gitmişiz.
Makul ölçünün üzerinde zahmetlere girmeden kişisel erişim noktası (hotspot) kurulması konusunda Windows 8’de tamamen çaresiz değilsiniz ancak üçüncü parti yazılımlara muhtaçsınız. Bu alandaki tek adam gibi yazılım olan Connectify, 84 TL’den satılıyor. Demek ki Windows 8’e geçmenin maliyetlerine bunu da ekleyebiliriz. Kötü çocuklar bu fiyata isyan etmiş olmalılar ki programı kırmışlar. Lisanslı kullanacağım derseniz pamuk eller cebe uzanmak zorunda…
Windows 8 maceralarımı anlatmaya devam edebilirim.
Hayli maceralı olacağa benziyor.
Avukat, yazılım geliştirici. Amerika’da yaşıyor.