Makaleler, uzun haber metinleri, köşe yazıları, bloglar, forum tartışmaları, incelemeler, yorumlar… İnternet üzerinde okunacak o kadar çok şey var ki… Bu kadar çok okunacak şey bulmak güzel fakat bunları küçük puntolarla, parlayan bir ekran üzerinden okumak bir hayli yorucu olabiliyor.
Ben mümkün olduğunca okumak için bilgisayar ekranını değil, Kindle’ı kullanmayı tercih ediyorum. Böylece gözlerim o kadar yorulmuyor ve daha rahat bir okuma deneyimi yaşıyorum. (Bilmeyenler için: Kindle ekranı, bildiğimiz ekranlardan farklı… Gözleri yormaması için özel olarak geliştirilmiş. Arkadan ışık vermiyor. Ortam ışığıyla veya yukarıdan aydınlanıyor. “e-ink” teknolojisi ile yazıları gösteriyor.)
Ben gerek bilgisayarımda, gerekse mobilde tarayıcı olarak Mozilla Firefox kullanıyorum. Size de öneririm.
Bu tarayıcı üzerinde bu işlemi gerçekleştirmenin birçok yolu var.
Bazıları şöyle:
- Readability eklentisi kurabilir veya eklenti kurmadan Readability bookmarkletlerini kullanabilirsiniz. (Noscript eklentisiyle uyumlu değil.)
- Instapaper bookmarkletlerini kullanabilirsiniz. (İyi çalışıyor, instapaper.com adresini whitelist’e eklerseniz Noscript eklentisiyle uyumlu.)
- Amazon‘un resmi “Send to Kindle“ eklentisi. Şu yazımda bu eklentiden bahsettim.
- Push to Kindle. (Mobil için ideal)
Instapaper ile Kindle’a nasıl yazı gönderilebileceğini şurada resimli ve ayrıntılı şekilde anlattım.
Bu eklentiler ve kısayollar, bilgisayar ekranınızda okumak istediğiniz metinleri, reklamlar gibi dikkat dağıtan unsurlardan arındırabiliyor, daha nezih bir görsel ortamda doğrudan metne odaklanmanızı sağlayabiliyor. Marifetleri bunlardan ibaret değil. Bulduğunuz metinleri daha sonra okumak için bulutta kaydetmeniz ya da Kindle’a göndermeniz de yine bu eklentilerle mümkün ve çok kolay…
Örneğin bir gazete köşe yazısını okumak istiyorsunuz. Firefox üzerine bu yazıyı açıyorsunuz. Daha sonra adres çubuğunun yanına yerleşen “Send to Kindle” ikonuna tıklıyorsunuz ve saniyeler içinde bu yazı, Kindle’ınızda okunmaya hazır oluyor. Hepsi bu…
Diyelim ki okumak istediğiniz metni bilgisayarınızda değil, iPad üzerinde keşfettiniz. Safari üzerinden de Kindle’a doğrudan Readability aracılığıyla metin göndermeniz mümkün… Nasıl yapılacağı şurada anlatılmış.
Instapaper veya Readability tüm metnin tek bir sayfada bulunduğu içerikler için çok pratik, fakat metnin birden çok sayfaya bölündüğü yapılarda kullanışlı değil. Örneğin Ekşi Sözlük’teki bir başlığın tamamını bu yolla Kindle’a göndermek ne yazık ki mümkün değil. Yüzlerce giriş içeren bir başlığı bilgisayar ekranından okumak gerçekten zor oluyor. Bu gibi sayfalar için GrabMyBooks uzantısını kullanabilirsiniz. Ekşi Sözlük için ise daha pratik bir yol var.
Ekşi Sözlük’teki bir başlığın tamamını Kindle’a göndermek:
Chrome tarayıcısı üzerine ekşi sözlük entry indirme şeysi uzantısını kurun, başlığın tümünü bilgisayarınıza bir “txt” dosyası olarak kaydedin. Daha sonra bu dosyayı dilerseniz Amazon’un resmi Send to Kindle for PC uygulaması aracılığıyla iki tık ile, dilerseniz e-posta yoluyla Kindle’ınıza gönderin. Sonra rahat bir koltuğa oturun ve tüm o uzun başlığı gözlerinizi yormadan, artık sitenin her yerini işgal eden rahatsız edici reklam ve videolarla dikkatiniz dağılmadan huzur içerisinde okuyun.
Ek 17 Ocak 2015: Bu uzantının artık işe yaramadığı ama Print Friendly uzantısının çalıştığı yorumlarda bildirildi.
Bazen gazete yazılarının altındaki yorumlar da, yazılar kadar okunmaya değer olabiliyor. Bu gibi hallerde eğer Readability ile metni aktarmayı başaramazsanız, Push to Kindle uzantısının sağladığı bir hizmet olan PastePad sitesini kullanabilirsiniz. Bu adresteki metin kutusuna, okumak istediğiniz metni (yazı ve yorumları) yapıştırın ve gönder tuşuna dokunun, sonra Kindle üzerinden okuyun.
Herhangi bir Word veya TXT veya PDF dosyasını da Kindle üzerinden okuyabilirsiniz. Bunun için birçok yol var. Örneğin yukarıda bahsettiğim Amazon’un resmi Send to Kindle for PC uygulaması sayesinde gönderim ve dönüştürme işlemini çok hızlı ve pratik şekilde yapabilirsiniz.
Kindle kitap okumak için çok kullanışlı. Öte yandan günümüzde çoğu kişi, kitap yerine, bilgisayar/tablet ekranındaki güncel metinleri okuyor… Neyse ki sevgili Kindle bu amaçla kullanılmaya da gayet uygun bir cihaz. ^^
Avukat, yazılım geliştirici. Amerika’da yaşıyor.
Selamlar. Ekşisözlük indirme şeysi uzantısı artık çalışmıyor. Geliştiricisi de 1 yıldır ilgilenmiyor. Sizce sözlükteki başlıklara ait yazıları nasıl Kindle’da okuyabiliriz?
Bilgisayar üzerinde bu eklenti dışında tüm başlığı kaydeden bir yol malesef bilmiyorum. Beta sürümü geldi geleli tüm başlığa erişmek zorlaştı. Ancak başlık 100’er entri halinde listelenerek içerikleri yukarıda bahsettiğim PastePad’e aktarılarak oradan Kindle’a ulaştırılabilir. Ya da mobil uygulamalar kullanılabilir. iOS’ta ekşiOS ve Android’de ekşın uygulamaları tüm başlığı kaydedebiliyor olmalılar. Denenebilir. Sonuçtan bizi de haberdar ederseniz seviniriz.
Yukarıdakilerin hiç biri bu iş için uygun değil. Readability bazen convert ediyor bazen sadece videoyu ediyor. Ama aşağıdaki chrome uygulaması 100’er sayfalık pdf’leri düzenli olarak indirebilmemiz için eşsiz kaynak.
https://chrome.google.com/webstore/detail/print-friendly-pdf/ohlencieiipommannpdfcmfdpjjmeolj/related?hl=en-US
Print Friendly uzantısı.
Çok teşekkür ederim bilgi için.