İnternetten bilgisayarınıza indirdiğiniz yazılımların, sandığınız yazılımlar olmayabileceğini hiç düşünmüş müydünüz?
Kötü niyetli kişiler, yazılımın dağıtıldığı sunucuya sızarak veya bağlantınızı sabote ederek, özgün halinden farklı, içerisine zararlı kodlar yerleştirilmiş bir programı indirmenize yol açabilirler. Tüm bunlar, siz güvendiğiniz bir siteden güvendiğiniz bir yazılım indirdiğinizi düşünürken olur.
Bunu önlemenin, yani indirilen bir yazılımın aslına uygun olduğunu anlamanın yollarından biri, yazılımın parmak izini kontrol etmektir. Yazılım üreticisi bu parmak izini sitesinde yayınlar. Siz de indirdiğiniz yazılımın parmak izini kontrol edersiniz. İzler eşleşiyorsa yazılımınız aslına uygundur.
İzleri kontrol etmek için bir yazılıma ihtiyaç duyarsınız. Birçok seçenek var. Windows kullanıyorsanız örneğin HashCheck Shell Extension‘ı deneyebilirsiniz.
SHA 256 ve SHA 512 desteği için güncellenmiş versiyon şurada.
HashCheck, ücretsiz ve açık kaynak kodlu bir yazılım… Parmak izi kontrolü gibi güvenlikle ilgili bir konuda, kodlarının ne yaptığını isterseniz görebileceğiniz bir yazılımı tercih etmek kulağa mantıklı geliyor.
Program 1 saniyeden kısa bir sürede kuruldu bilgisayarıma… Kurduğunuzda kendisini Windows Gezgini içerisine gömüyor. Bu nedenle kullanımı çok pratik… Bağımsız çalışan benzerlerindeki gibi ayrıca programı arayıp bulmanıza, çalıştırmanıza, sonra da kontrol edeceğiniz dosyayı aramanıza gerek yok. Windows Gezgini’nde kontrol edeceğiniz dosyanın özelliklerine baktığınızda parmak izini de orada görebiliyor, üreticinin yayınladığı parmak izini kutuya yapıştırdığınızda eşleşme olup olmadığını rahatça anlayabiliyorsunuz.
MD5, MD4, CRC-32 imzalarını tanıyabiliyor, SFV dosyalarını kontrol edebiliyor ve oluşturabiliyor.
Program Türkçe’ye de çevrilmiş… İndirme boyutu sadece 85 KB…
Bir örnekle nasıl kullanıldığını açıklayayım:
Diyelim ki bilgisayarıma “Daemon Tools” kurmak istiyorum. Bunun için Google’da arama yapıyorum ve http://www.disc-tools.com/download/daemon adresine ulaşıyorum. Bu adresten yazılımı indiriyorum.
Sonra parmak izini kontrol etmeye geliyor sıra… Yazılımı indirdiğim yukarıdaki adreste, yazılımın parmak izi belirtilmiş:
Sarı ile gördüğünüz kısmı seçip kopyalıyorum.
Sonra indirdiğim dosyaya sağ tıklıyorum ve “Özellikler” (Properties) diyorum.
Karşıma aşağıdaki ekran geliyor. En sağdaki “Checksums” sekmesini seçiyorum, sarı ile işaretli kutucuğa kopyaladığım izi yapıştırıyorum ve yukarıdaki parmak izleriyle otomatik olarak eşleştirme yapılıyor ve eşleşme başarılı ise yukarıdaki iz mavi renk ile gösteriliyor, aşağıda görüldüğü gibi… Bu, izin doğru olduğunu kanıtlıyor. Artık bu programı gönül rahatlığıyla kullanabilirim.
Programın kullanımı ve iz kontrolü işte bu kadar kolay…
Avukat, yazılım geliştirici. Amerika’da yaşıyor.
3 thoughts on “Yazılım parmak izi kontrolü için öneri: HashCheck Shell Extension”