Evernote güvenli mi?

Evernote, bulut tabanlı bir not alma uygulaması. Düsturu: “Her Şeyi Hatırlayın“.

evernote

Bu “her şey”in içerisine hayatınızla ilgili hemen her şey dahil. Notlarınız, yazılarınız, fotoğraflarınız, ses kayıtlarınız, e-postalarınız ve çalışma dosyalarınız dahil. Evernote hayatınızdaki hemen her belgeyi ve fotoğrafı Evernote’un ABD’deki sunucularında depolamanızı öğütleyen bir hizmet. Sembolü bir fil. Filler hafızalarının genişliği ile bilinirler.

Bu saydığımız veri ve bilgilerin “kişisel” olduğuna şüphe yok. Mesleki veya ticari belgeleri kaydederseniz, ki Evernote bunu da tavsiye etmekte, bu bilgiler aynı zamanda “mesleki veya ticari sır” niteliği de taşırlar.

Peki bu bilgilerin Evernote’ta saklanması ne kadar güvenli?

Evernote’ta depoladığınız bilgiler, veriler, şifreli şekilde değil, düz metin olarak veya düz görsel veya ses olarak saklanıyor. Şifrelenmiyor. Kriptolanmıyor. Bunun anlamı: Evernote çalışanları veya bu depolama hizmetlerini veren üçüncü kişiler ve bu üçüncü kişilerin çalışanları, verilerinize ve bilgilerinize her zaman ERİŞEBİLİRLER.

Evernote bunu inkar etmiyor. “Privacy Policy” isimli belgesinde belirli durumlarda bu bilgi ve içeriğe ERİŞEBİLECEKLERİNİ açıkça ifade etmişler. 1

Ayrıca Evernote, sizinle ve sizin Evernote’u kullanımınızla ilgili tonla bilgiyi çerezler, pikseller ve başta teknolojiler yardımıyla topladığını ve belirli ticari amaçlarla kullanabileceğini de bu belgede belirtiyor. 2

Bu bilgiler ABD’deki veri merkezlerinde saklanıyor ve ABD veri koruma kanunlarına tabi. Bu kanunların AB tarafından yeterli bulunmadığı malum. 3

Bu arada, Snowden vakasını hatırlıyorsunuz, değil mi?

Evernote güvenli mi? Sorumuz buydu.

Kişisel bilgilerinizi, mesleki ve ticari sırlarınızı Evernote’a emanet edebilir misiniz?

Bu soruya cevabı en iyisi siz verin.

Dipnotlar:

  1. İlgili kısım: “… we list below the limited circumstances in which our employees may need to access or review your personal information or account Content …”
  2. İlgili kısım: “İlgili kısım: “Evernote uses cookies, tracking pixels and similar technologies on our Service to collect information that helps us provide our Service to you and to learn how our Service is used. We also use these technologies to help deliver promotional messages and ads for relevant Evernote products and services.”
  3. İlgili kısım: “When you sync your computing device with the Service, that Content will be replicated on servers we and our Service Providers maintain in the United States.”

12 thoughts on “Evernote güvenli mi?

  1. Sn. Ertuğrul Bey,
    Tesadüfen bulduğum sitenize uğramadan edemiyorum derken ingilizce sayfaları da keşfettim :)
    Dijital hegemonya çağında sizin gibi programlama bilen, linux kullanan bir hukukçumuzun olması gerçekten umut verici.

    Evernote ve daha bir sürü teknolojik konuda bir çok görüşüm var ama şu anda bir veritabanı tasarımı yetiştirmek durumunda olduğumdan akabinde görüşmek üzere,
    Sağlıcakla,

    1. Dün acaba bu siteyi kapatsam mı diye geçmişti aklımdan. Bugün bu yorum… Teşekkür ederim.

  2. Sn. Ertuğrul Bey,

    Siteyi kapatmak gibi bir düşüncenin size uğraması hepimiz için ne kadar büyük talihsizlik. oysa az önce google hk. güvenlik açığı düşünceniz, başka bir yerde firefox alternatifini belirtmeniz, ya da yararlı herhangi bir bilgi Ublock vb… ben de çığır açtı. hazine bulmuş gibi karıştırıyorum siteyi.
    bu bilgiler kullanana büyük faydalar sağlayacaktır. Lütfen siz hep vârolun. işleriniz kaliteli.
    biz de sayenizde öğrenelim, gelişelim.Saygılar, sevgiler diliyorum.

    1. Merhaba,

      Bu güzel mesajınız için çok teşekkür ederim. Moral ve yazma isteği verdiniz. Eksik olmayın.

      Sevgiler, saygılar…

  3. Selamlar ben bir evernote kullanıcısı olma kararı aldım ve 1 aydır düzenli kullanıyorum. Bu yazınızın üzerene 1 haftadır kaydadeğer vakitler harcayıp bir alternatif bulmaya çalışıyorum ama herhangi birşey edinebilmiş değilim. Yönlendiğim alternatifler google keep, zoho şirketinin notebook ugulamasını geçmiyor. takdir edersiniz ki insan sürekliliği olan bir uygulama istediği için play store’a girip herhangi bir not uygulaması kullanamıyor. Evernote devlerden biri fakat burada da sizin bulduğunuz açıklar biraz mide bulandırıyor. İki cami arası beynamaz gibi kaldım. Bütün özel verilerim ( kimlik kopyam, banka hesaplarım, akademik bilgilerim ve belgelerim vs.) telefonumdan ve kullandığım cihazlardan erişilebilir olsun ve manuel bir yedekleme ve senkronizasyona ihtiyaç duymasın istiyorum. Unutkan bir insanım ve evernot’un vaad ettiği gibi beynimin bir uzantısı olarak çalışacak bir uygulama yada sistem arıyorum. Yardımcı olacağınızı umut ediyor dönüşünüzü dört gözle bekliyorum teşekkürler.

    1. Güvenlik ve pratiklik açısından akla gelen en iyi ve dengeli senkronize çözüm Owncloud (https://owncloud.org/) ve türevleri olabilir, eğer kurulum ve bakımıyla uğraşabilecekseniz… Açık kaynaklıdır, denetime açıktır ve güvenilebilir. Öte yandan uğraş ve masraf gerektirir.

      Daha kolay ve ücretsiz bir yol arıyorsanız ve veri gizliliğini de tamamen ihmal etmeyeyim diyorsanız, Microsoft OneNote not defterleri içerisindeki şifreli bölümleme özelliğini kullanabilirsiniz. Hassas bilgilerinizi bu şifreli bölümlerde saklayabilirsiniz. Onenote mobil uygulamaları da artık bu şifreli bölümleri açıp kapatabiliyor, böylece mobilden de erişebilirsiniz. Bu şifreli bölümlerin kriptolandığı resmi belgelerde yazılıdır. Öte yandan OneNote açık kaynaklı bir uygulama değildir.

      Bana sorarsanız bütün notları mobille senkronize etmeyi önermem, çünkü henüz bunu sağlayacak hem tamamen güvenilir hem pratik bir yöntem yok -ya da benim haberim yok-, ayrıca bunun, yani bütün notları her an mobilde taşımanın gerçekten bir ihtiyaç olduğundan da emin değilim.

      Bence notların asıl saklandığı yer bilgisayar olmalı, sadece gerçekten her an gerekebilecek notlar mobile de alınmalı.

      Mobile nasıl alınır? Burada artık seçim tercihlere bağlı… Google Keep, Evernote, OneNote, Apple Notes arasında hangisi derseniz, ben OneNote şifreli bölümler derim. (Daha “hardcore” bir çözüm için Android, Linux ve Windows için Lifeograph‘a bir bakın)

      Bilgisayarda nereye, nasıl, hangi programla not almalı derseniz; geleneksel TXT, DOC, ODT, PDF gibi dosya formatları hem çoklu platform desteklerler, hem de not defteri olarak klasörler altında organize edilebilirler. Web sayfaları PDF olarak yazdırılabilir. Bilgisayarda not almak için Lifeograph veya başka açık kaynaklı yazılımlar da kullanılabilir ama bilgisayarlarda saklanan not dosyaları içinde aradığınızı bulmak SSD diskler ve işletim sistemlerinin dizinleme özellikleri sayesinde çok hızlı artık, özel bir programa ne kadar gerek olduğu kuşkulu. Yine de özel not alma uygulamaları etiketleme gibi yararlı ek seçenekler sunabiliyorlar; gerçi Mac OS’da dosyalar da etiketlenebiliyor.

      Hem not almak, hem Web’den sayfa ve kısım kırpmak, hem PDF’leri organize etmek için Zotero kullanılabilir, Zotero ile yerel notlar tutulabilir, web sayfaları saklanabilir, kırpılabilir (Zotero hakkında bu sitede birkaç yazı var, bakabilirsiniz). Zotero ile üçüncü kişi bulutlara bağımlı olmazsınız; veritabanınız kendi sunucunuzda veya yerel diskinizde saklayabilirsiniz. Zotero açık kaynaklıdır.

      Son olarak, bilgisayarda ve mobilde notların saklandığı yerel diskler, hırsızlık gibi yetkisiz erişimlere karşı mutlaka kriptolanmalıdır; böylece not güvenliği de sağlanmış olur. Mac’de FileVault, Windows’da Bitlocker, Linux’da ise örneğin cryptsetup ile bu mümkün. Bu sitede bu konuda da yazılar var.

      Kısa kesmeye çalıştım ama hayli uzun bir yorum oldu, konu derin ve kapsamlı, umarım yararlı bir cevap verebilmişimdir.

      1. Bütün bir cevabı keyifle okudum o ilk tadı çıkardım bütünüyle öz bilgi dolu olması çok hoşuma gitti çok çok teşekkür ederim. Her bilgiyi ayrı ayrı okuyup deneyimleyerek en uygun olanını bulacağımı ümit ediyorum tekrardan çok teşekkür ederim elinize,emeğinize ve bilginize sağlık.

          1. Tekrar merhabalar. Yukarıda bulunan tavsiyelerden OneNote uygulamasına yoğunlaştım diğer yöntemler çok uygulanabilir gelmedi yada bana hitap etmedi.
            Evernote notlarımı OneNote’a import edip düzenleyerek kullanmaya başladım tasarımı,mantığı, kullanılabilirliği çok güzel fakat senkronizasyonda çok ciddi sıkıntılar var gerek çakışmalar olsun gerekse olağan senkronizasyonlarda veri akışı hızı olsun çok çok hantal. Özetle ifade edersem size bazı bölümler oluşturduğunuz bir 12 ortalı lise defteri veriyor ve platformlar arası bu defteri indirip güncelleyip geri yüklüyorsunuz. Defter büyüdükçe veri büyüyor ve eşitlenmesi dakikalar alabiliyor. Tekrar bir umut evernote’a dönüş yapıp işleyen ve nispeteden daha güvenli bir sistem elde ettim.

            Evernote’a veri yüklerken şu soruyu soruyorum; ”bu veri sosyal hayatta yada internetten elde edilebilir ( yemek tarifi, bildiri, makale köşe yazısı vs.) bir şey mi ?” cevap evet ise not defterimi açıp işliyorum. Cevap hayır ise 2 yol var. Bunlardan ilki bu veri metin ise evernote’un Windows, Mac yazılımında defterdeki notu imleçle seçip sadece o metin parçasını dilediğiniz gibi şifreleyebiliyorsunuz ve bu şifreler Web uygulamasında da mobil uygulamada da anlık yada süresiz çözülebiliyor. İkinci olarak ise benim kullanım alışkanlığıma yönelik belgeleri (Mezuniyet belgesi,Fatura, Kimlik kartı veya önemli belge taramaları vs.) PDF halinde düzenleyip belgenin kendisine bir şifre (windows platformu için ücretsiz uygulamalar mevcut) ekleyerek deftere işliyorum. Bu şekilde mobil dahil Adobe pdf görüntüleyici yada herhangi bir ofis uygulaması ile şifreyi girerek pdf içeriğine ( windows platformunda tarayıcı üzerine bırakırsanız herhangi bir uygulama olmadan dahi görüntülenebiliyor tabi şifre girildikten sonra) erişebiliyorsunuz.

            Aynı mantık üzerinden medya dosyalarını (müzik,video vs.) da zip haline getirip şifreli olarak saklayabilirsiniz bu sizin tercihiniz ben bu amaçla kullanmıyorum.

            Son olarak Evernote bulutunu şifreleyen yada not olarak işlediğiniz tüm bilgiyi kriptolu olarak defterinize kaydeden uygulamalar var fakat ben çok estetik bulmadım bütün defterleriniz matrix ekranı gibi çok çirkin fakat bu da bir tercih.

            Faydalı olması ümidiyle :)

          2. Evernote’u söz ettiğiniz şekilde kullanmak isteyen ilgililere yarar sağlayacak bir yorum bırakmışsınız. Katkınız için teşekkürler…

            OneNote’un eşitleme işlevindeki bahsettiğiniz sorunları ben de gözlemledim. OneNote’un Web’den kırpma özelliği, ses ve video kaydetme, el yazısı ile not alma gibi pek çok not defteri uygulamasında bulunmayan gelişmiş özellikleri var. Microsot’un Office paketi içerisinde OneNote görece alternatifsizliği, çoklu platform desteği ve zengin işlevselliği ile aslında çok daha fazla özeni ve ilgiyi hakediyor ama ne yazık ki bunu bir türlü göremiyor. Umarım zamanla daha iyi hale getirilir.

            Zaten kamuya açık bilgilerin bulut not defterine kriptosuz alınması, görece daha az kişisel veri sağlar hakkınızda kuşkusuz; ama neyi ne zaman not aldığınız da aslında profilinizin otomatik olarak oluşturulması için önemli ipuçları verir.

  4. Öncelikle rica ederim. One Note kesinlikle çok hoş birçok özellik barındırıyor fakat senkron sorunları ve veri eşitlemenin bu kadar çok internete ve veriye ihtiyaç duyması onu kullanışsız hale getiriyor belki Japonya, Kanada , Amerika vs gibi internet altyapısı çok iyileştirilmiş ve bu iyi durum ülkenin genelinde standart haline getirilmeye çalışılmış olması bu uygulamanın işlevselliğini çok çok çok artırıp alternatifsiz hale getirebilir fakat kazın ayağı öyle değil. Kayseri’nin merkezinde hala evimin bir alt katına inince mobil veri erişimim 3G bandından edge’ye düşüyor. One Not bilgisayar üzerinden yapılan arşiv, tarama, veri biriktirme, tez-makale hazırlama işleri için hint kumaşı denebilir ki bende öyle kullanmayı düşünüyorum ama mobilde hakkını kaybetti :)

    Endüstri 4.0 ile yerellik veya yerel olmaya çalışma çabası yerini buluta bırakıyor bu gerçekle yüzleşmek durumunda kalacağız ve haklısınız neyi ne zaman kaydettiğim de çok çok büyük bir veri oluşturuyor. Bu veri birkaç algoritma ile anlamlı hale kesinlikle geliyordur kaldı ki cep telefonu kamerası yada uygulamalarında bile kısmî bir yapay zeka denemeleri başladı sanırım benim ne olduğumu nelerle ilgilendiğimi neye ne kadar vakit ve emek harcadığımı bu veriler içinden kesinlikle çıkaracaktır yeni imtihanımız hayırlı olsun :)

    Çalışmalarınızın devamını dilerim.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir