Anayasa Mahkemesi, 14/1/2015 Tarihli ve E: 2014/116, K: 2015/4 Sayılı Kararı ile, “Yalan Tanıklık” başlıklı Türk Ceza Kanunu’nun 272. maddesinin 6. fıkrasında yer alan “… süreli hapis cezasına mahkumiyeti halinde, mahkum olunan cezanın üçte ikisi kadar hapis cezasına …” ibaresinin adalet ve hakkaniyet ilkelerine aykırı olduğu ve böylece Anayasa m. 2’yi ihlal ettiği gerekçesiyle iptaline karar verdi.
TCK m. 272, “yalancı şahitlik” konusunu düzenliyor ve gerçeğe aykırı şahitlik yapan kişilere ceza verilmesini sağlıyor.
Halen geçerli olan uygulamaya göre aleyhine yalan tanıklık yapılan kişi süreli bir hapis cezasına mahkum edilir ise yalan tanıklık yapan kişi, mahkum olunan cezanın üçte ikisi kadar hapis cezasına mahkum oluyor.
Söz konusu iptal kararı ile suçun nitelikli haline ilişkin bu ceza ortadan kalkıyor.
Bugün (29.04.2015 günlü) Resmi Gazete’de yayımlanan bu karar, yayımı tarihinden itibaren 6 ay sonra yürürlüğe girecek.
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin bu süre zarfında kanunda ortaya çıkan bu boşluğu doldurması önem taşıyor.
Avukat, yazılım geliştirici. Amerika’da yaşıyor.
merhabalar metin bey.ben hayatımda ilk defa bir iş mahkemesinde iş yeri adına şahitlik yaptım.hakim o kadar soru sordu ki bir iki ifademi aşırı heyecanla yanlış vermişim.bana iki yıl önceki mesaileri sordu.iki yıl önce kadar bankaya yatan mesailerin elden alındığı kanaatiyle o şekilde ifade verdim.öyle sanıyordum. ve sonradan farkın vardım ki bankaya yatıyormuş.birde yol parası miktarını yanlış söylemişim..iş yeri bölge sorumlum sıkıntı olmaz dedi ama ben rahat değilim.sirketimi zor durumda bırakmak istemiyorum.ne yapmam gerekiyor sorun olurmu yoksa o verdiğim ifadeleri düzeltme şansım var mıdır bunun için ne yapabilirim.karar duruşması 2017 de
Merhaba,
Benimle yukarıdaki “iletişim” sayfasından irtibat kurabilirseniz size yardımcı olmaya çalışacağım.
İyi günler dilerim.
Av. Ertuğrul Harman