Pomodoro tekniği basit ve etkili bir zaman yönetim yöntemidir. Akademik çalışmalarımda, avukatlık hayatımda, programlama öğrenirken, tez yazarken, diğer işlerimde bu tekniği kullandım ve faydasını gördüm.
“Pomodoro”, İtalyanca “domates” anlamındadır. Tekniğin adı, sağda resmini gördüğünüz domates şeklinde bir mutfak zamanlayıcısından gelmektedir.
Pomodoro tekniği nasıl uygulanır?
Basitçe özetlemek gerekirse:
- Günün başında çalışacağınız konuları belirler ve konuların adını bir yere yazarsınız (bu bir kağıt veya bir uygulama olabilir).
- Pomodoro zaman sayacını başlatır ve kağıda yazdığınız ilk konuya çalışmaya başlarsınız (zaman sayacı olarak geri sayım özelliği olan bir çalar saat veya bir uygulama kullanabilirsiniz).
- 25 dakikalık çalışma süresi zarfında iç dünyanızdan ve dış dünyadan gelen önemsiz bölünme (kesinti, “interruption“) direnirsiniz. Bu bölünmeler, telefonunuzdan gelen bir bildirim veya içinizden zamansızca gelen ertelemecilik (procrastination) arzusu (söz gelimi, durup dururken çekmecenizi düzenleme ya da acil olmayan bir konuyu araştırma isteği) olabilir.
- İsteğe bağlı adım: Bu adımı uygulamanız zorunlu değildir fakat yeni başlayanlara tavsiye edilir. Başarıyla savuşturduğunuz her bir bölünme isteği için görevin adını yazdığınız yerin sağ tarafına bir kesme ‘ işareti koyarsınız ve başka bir yere “Acil Olmayan İşler” başlığı açarak hangi bölünmeyi savuşturduğunuzu buraya not edersiniz. Günün sonunda bu notları okuduğunuzda muhtemelen bu isteklerin hiç de acil olmadıklarını görerek gülümseyecek ve onları iradenizle savuşturduğunuz için kendinizle gurur duyacaksınız. Acil olmayan bu işleri, daha uygun bir zamanda yapabilirsiniz.
- 25 dakika boyunca çalışmayı başardığınızda, görevi yazdığınız yerde konunun adının kenarına bir çarpı (“X”) işareti koyarsınız. Eğer bir uygulama kullanıyorsanız uygulama sizin yerine bitirdiğiniz pomodoro’yu kayıt altın alabilir.
- 25 dakikalık çalışmayı bitirdikten sonra 5 dakika ara verirsiniz. Bunun için de zamanlayıcıyı başlatırsınız.
- Eğer 25 dakika boyunca çalışamazsanız ve çalışmanızı bölerseniz sayacı sıfırlamanız gerekir. Her bir pomodoro, bölünemeyen, çalışmaya hasredilmiş “atomik” bir zaman dilimidir.
- 5 dakikalık mola süresi dolunca ikinci “pomodoro”nuzu yapmak üzere çalışma sayacını tekrar başlatırsınız.
- 25 dakikalık 4 çalışma periyodunu (çalışma periyotlarına “pomodoro” denir) arka arkaya tamamlarsanız (kağıt üzerinde şu güzel manzarayı görürseniz: “XXXX”), 15 dakikalık daha uzun bir mola kazanırsınız. Sonra dilerseniz yeni bir 4 pomodoro’luk seri başlatabilirsiniz.
- Pomodoro zaman dilimlerinde başka bir işle uğraşamayacağınız için (bu konuda kendinize karşı dürüst olmalısınız), günün sonunda, belirli bir konuya gerçekten ne kadar çalıştığınızı görebilirsiniz. Çalışmak için masaya oturup verimsizce geçirilen saatleriniz pomodoro’ya dönüşmeyeceği için günün sonunda “Onca saat ben ne yaptım?” pişmanlığını yaşamaktan zaman içinde kurtulursunuz.
Yeri gelmişken, Pomodoro Tekniği ile %100 uyumlu olarak geliştirdiğim Masterlist uygulamasını denediniz mi? Sade, kolay kullanımlı, tamamen Türkçe ?? ve ücretsiz bir app olan Masterlist, sıradan bir Pomodoro Timer değil.
Hem görevlerinizi saklayabiliyor (bir to-do list ve hatırlatıcı olarak çalışıyor), hem görevleriniz ve projeleriniz/dersleriniz için geçmişe dönük olarak ne kadar çalıştığınızı takip ediyor ve size görev, ders/proje ya da tüm görevler bazında performansınıza dair grafik ve istatistikler olarak sunuyor, hem de Pomodoro Timer için gelişmiş birçok özellik barındırıyor.
Masterlist’i App Store’da görmek için buraya, özelliklerini detaylı olarak görmek için şuraya tıklayabilirsiniz.
- Pomodoro tekniği başlangıçta basit veya gereksiz gibi görünebilir. Denemeden karar vermeyin.
- 25 dakika boyunca bir konuya odaklanmakta başlangıçta çok zorlanabilirsiniz. Bu normaldir. Kendinize kızmayın ve pes etmeyin. Pomodoro tekniğinin altın kurallarından biri şudur: “Bir sonraki pomodoro daha iyi olacak!” Gerçekten de, tekniğe yeni başlarken her bir pomodoronun bir öncekine göre daha verimli geçtiğini göreceksiniz.
- Eğer yılmadan tekniği uygulamaya devam ederseniz göreceksiniz ki hem çalışma verimliliğiniz, hem de her gün bitirdiğiniz pomodoro’ların sayısı artacak… Hatta ileride çalışmaya kendinizi o kadar kaptırabilirsiniz ki pomodoro zaman sayacını başlatmayı veya durdurmayı unutabilirsiniz (yaşadım oradan biliyorum). :)
Pomodoro yöntemi basitçe bu şekilde özetlenebilecek olmakla birlikte tekniğin nasıl uygulanacağının ve neden bu teknikten yarar görebileceğinizin, kısaca “mantığının ve felsefesinin” anlatıldığı bir e-kitap var. Tekniğin mucidi olan Francisco Cirillo tarafından yazılmış. Ben de bu yöntemi bu e-kitabı okuyarak öğrenmiştim. Yazarı tarafından geçmişte ücretsiz olarak dağıtılan bu kitap, tekniğin çok popülerleşmesinin ardından bir süredir ücretli olarak satılıyor. Kitabın bendeki versiyonu (v1.3) Creative Commons lisanslı olduğundan dileyenlerle paylaşmamda bir sakınca yok. Kitabı göndermemi isterseniz benimle Twitter üzerinden irtibat kurabilirsiniz.
Teknik hakkında kısaca bilgi veren bir video:
Siz pomodoro tekniğini kullanıyor musunuz? Yararını gördünüz mü? Pomodoro tekniği sayesinde ulaştığınız bir hedefiniz oldu mu? Tekniği kullanırken hangi araçları kullanıyorsunuz? Bu yazının altına yorum bırakabilirsiniz.
Yasal uyarı: "Pomodoro" sözcüğünün ve domates şeklindeki logonun Francisco Cirillo'ya ait tescilli markalar olduğu, kendisi adına açılmış web sitesinde ifade edilmektedir. Benim marka sahipleri ile herhangi bir alakam bulunmamaktadır.
Avukat, yazılım geliştirici. Amerika’da yaşıyor.
Bu tekniği hiç bilmiyordum. Ama mantıklı geldi. Saatlik itikaf gibi :) Uygulamayı indirdim, bunu da kullanırım. İnsanlık için küçük, benim için büyük bir adım. Hadi hayırlısı. :D
Uygulamayı denediğiniz ve yorumunuz için teşekkürler! Gerek pomodoro tekniği, gerek uygulama ile ilgili deneyimlerinizi anlatmanızı merakla bekliyorum!
Bir arıza sonucu tüm uygulamalarım silindi ve ayarlar sıfırlandı. Masterlist’i yeniden kurduğumda tüm notların da yok olduğunu üzüntüyle görmüş bulunuyorum. :,( Buna bir çözümünüz var mı?
Yaşadığınız bu kayıp için üzgünüm. Masterlist verilerinizi sadece iPhone’unuzda saklıyor ve herhangi bir sunucuya göndermiyor (veri güvenliğine ve mahremiyeti en iyi şekilde korumaya dikkat edenler buna önem verebiliyor). Şayet iPhone’unuzu yedeklediyseniz yedekten geri yükleyerek Masterlist verilerini de kurtarabilirsiniz. Bilgisayarınıza yedek almamış olsanız bile iPhone’unuzda otomatik iCloud yedekleme etkin idiyse veriler kendiliğinden iCloud’a yedeklenmiş olabilir, iCloud’da bir yedeğiniz olup olmadığını mutlaka kontrol edin. Sonuçtan beni de haberdar edin lütfen.
iCloud’dan rehberi, takvimi ve fotoğrafların bir kısmını kurtarabildim ama uygulamalarda sadece kendi kullanıcı hesabı olanlar eski bilgileri getirdi. Yani örneğin YouTube gibi.
Belki Masterlist’te de kişiselleştirmelerimizi kalıcı saklayabileceğimiz kullanıcı adı-şifre uygulaması olsa onu da kurtarabilirdik? Bu durumda mahremiyetimize zarar gelmesi kaçınılmaz mı?
iCloud’da kayıtlı rehber, takvim ve fotoğraf gibi verileri yedekten geri yüklemeden kullanmaya devam edebilirsiniz, çünkü bunlar zaten devamlı olarak bulutta saklanan veriler… Benim size önerdiğim yedekten geri yükleme işlemi bu değildi.
iPhone’unuzda saklanan uygulama verilerinizi (Masterlist verileri de dahil) kurtarabilmek için bilgisayarınızdan veya iCloud’dan (nereye yedek aldıysanız oradan) telefon yedeğini geri yüklemeniz gerekiyor. Nasıl yapılacağı şurada anlatılıyor.
Kullanıcı adı ve şifre ile verilerinizin sunucuda saklanması halinde verileriniz sunucuda saklandığı için yedekten geri yüklemeden bunları kullanmanız mümkün oluyor. Veriler sunucuda saklanırsa mahremiyetinize zarar gelmesi kaçınılmaz demek doğru olmaz, ancak herkes verilerini sunucuda saklamak istemeyebilir. İleride Masterlist’in bu özelliği isteğe bağlı olarak sunması düşünülebilir.
Masterlist’in v1.3.0 sürümü yayınlandı ve yeni özellikler arasında elle ve otomatik yedekleme de var! App Store’dan güncelleyebilirsiniz.